7 steg för finare naglar

Här har vi samlat flera bra tips för hur du på bästa sätt tar hand om dina naglar och lägger ett hållbart nagellack. 

1. Första steget mot fina naglar är att börja med att borsta dina naglar med en mjuk nagelborste, borsta även försiktigt på dina nagelband. Gör detta under varmt vatten för bästa resultat. 

2. Snygga till dina nagelband genom att försiktigt skjuta tillbaka nagelbanden med en pusher, de finns i olika material som trä, plast och metall. Om du inte har en pusher kan du använda baksidan av en tunn sked och trycka den lätt mot nagelbanden. Om det uppstår flikar är det bäst att ta en nagelbandstång eller en nagelbandssax och klippa bort dem med.   

3. Nu är det dags att forma naglarna så som du vill ha dem. Börja med att fila längden på naglarna och forma sedan kanterna. Använd en nagelfil som inte är alltför grov eftersom det lätt kan skada dina naglar. Har du otur kan även naglarna dela sig om filen är fel. Och ett big no no, klipp aldrig naglarna med en nagelsax.

4. När du är nöjd mer formen på dina naglar är det dags att börja polera ytan. Använd en fil som har en två- eller trestegspolerande yta. Polera naglarna noggrant tills de blir blanka. Det gör så att nagellacket fäster bättre och kommer att hålla bra under en längre tid och det skyddar även naglarna mot uttorkning. 

5. Nu är naglarna redo för lackning. För att uppnå bästa resultat bör du använda ett underlack följt av två lager färg och sedan avsluta med ett överlack. Du behöver inte vänta tills varje lager har torkat helt. Tiden det tar att lacka alla tio naglar räcker för att lagret ska bli tillräckligt torrt så att du kan applicera nästa. 

6. Nu kommer den stora utmaningen, sitt still och rör ingenting på tre minuter. Efter att det har gått tre minuter ska du pensla på nagelbandsolja över nagellacket. Oljan gör så att nagellackets yta torkar snabbare och det skyddar även lite om du skulle komma emot något innan nagellacket torkat helt. Vänta ytterligare någon minut så att oljan får värka. Därefter kan du avsluta med att smörja in dina händer och nagelband med handkräm som en skön slutfinish. 

7. Tiden det tar för nagellacket att härda helt varierar ofta beroende på nagellacksmärke. Räkna med att det tar mellan femton minuter till en halvtimme innan nagellacket har stelnat. Nagellack som är skimmer- och metallicfärger eller helt transparenta härdar ofta mycket snabbare än de som är heltäckande och mer krämiga i konsistensen. Under verkningstiden bör du vara mycket försiktig så att du inte går emot något som ger märken på naglarna. Att titta på en film med händerna knäppta är ett bra tips i väntan på att naglarna torkat. 

Så håller du dina naglar hela och starka: 

  • Olja in dina naglar och nagelband två gånger om dagen, det gör naglarna mer flexibla och motverkar sprickbildning och att nageln skivar sig. 
  • Använd gärna en hand lotion och smörj in dina händer under dagen, det håller händerna mjuka och gör även gott för naglarna.
  • Vatten med rengöringsmedel skadar naglarna och gör dem svaga, se därför till att alltid använda handskar när du diskar eller städar.
  • Är dina naglar för långa är det lätt att bli frestad att klippa av dem, men att klippa naglarna skapar spänningar som kan förstöra och försvaga naglarna. Använd därför fil istället för nagelsax. 
  • Se till att du alltid har dina naglar lackade, det ger styrka och hållfasta naglar. Om du känner att du inte vill ha någon färg kan du stryka på två eller tre lager med underlack istället. 
  • Aceton är inte bra för dina naglar, när du ska ta bort ditt nagellack se till att använda en remover utan aceton.