Bästa tipsen för att färga håret hemma

Att färga håret själv kan gå hur bra som helst och ge ett resultat som liknar det du annars skulle få på en frisörsalong. Men det kan också gå sämre när du färgar håret  hemma och i värsta fall sluta lite katastrofartat om du inte ser upp. För att få ett så bra resultat som möjligt när du färgar håret är det viktigt att du förbereder dig lite innan du börjar lägga i färgen.

Börja med att läsa instruktionerna på hårfärgsförpackningen. Det är lätt att strunta i det och bara köra på ändå, men ta dig tid att läsa igenom instruktionerna. Den allra vanligaste orsaken till att färgningen inte fick det förväntade resultatet och leder till missnöjdhet är att många inte följer rekommendationerna som står på hårfärgsförpackningen. 

Färga enkelt och inte komplicerat 

När du ska färga hemma är det bra att inte göra en alltför komplicerad färgning, och du ska framför allt undvik det om du är nybörjare på hemmafärgning. Om du har ett mörkt hår och du tänker färga håret blont eller att du tänkt bleka ett hår som redan är blonderat bör du färga hos en frisör. Har du tänkt färga håret Flamboyage eller balayage bör du också välja att låta en frisör göra färgningen eftersom det krävs att en bemästrar den speciella tekniken som krävs för att få ett bra resultat. För att få ett fint resultat när du färgar hemma  är det en god ide att färga håret i nyanser som är nära den hårfärg som du har idag eller från en ljusare nyans till en mörk.

Undvik färgfläckar på huden.

När du färgar håret är det lätt att hårfärg hamnar på hud, väggar och golv. Ta bort känsliga mattor eller andra känsliga material som är svåra att få rena innan du börjar färga håret. Det är bra att ha en handduk nära som är lite fuktig så att du snabbt och enkelt kan torka upp färgfläckar som hamnar på fel ställen. Ta även på dig plagg som du inte är rädd om ifall du skulle få färg på dina kläder. För att undvika att färgen sätter sig fast på huden kan du smörja in huden runt öron och hårfäste som är mest utsatt för att få färg på sig med lite vaselin. Det gör så att färgen inte fastnar på huden och enkelt kan torkas bort. 

Provfärga en slinga först

Om du färgar håret för första gången eller om du ska färga i en annan nyans än vad du brukar göra är det bra att börja med att testa färgen på en hårslinga. Välj gärna en  liten hårslinga i nacken och färga den med nyansen som du tänkt dig. När färgen har legat i under hälften av tiden som står på färgförpackningen kan du torka av hårslingan från färg. Kolla hur den färgade hårslingan ser ut i dagsljus för att få en så bra uppfattning om färgen som möjligt. Om du är nöjd med resultatet penslar du på mer färg på hårslingan och låter den verka den resterande tiden som är kvar. Kontrollera hårslingan igen i dagsljus för att se hur slutresultatet ser ut. Tycker du att det ser bra ut kan du börja applicera hårfärgen på hela ditt hår. Om du inte är nöjd med nyansen på slingan är den lätt att dölja tills du färgar över den med annan färg.