Cypern – Ön som överraskar

Cypern har ett varmt och behagligt klimat under större delen av året. Ön är känd för sina badorter med både de långgrunda sandstränderna och de mer klippiga och dykvänliga stränderna där du kan hoppa från klipporna ner i det kristallklara vattnet. Det finns både små och större badorter där du både har nära till strand och hav. 

Cypern är en stor ö som ligger i östra medelhavet nära den turkiska kusten samt drygt tio min från den syriska. Det är ett varmt och skönt klimat som på vinter har temperaturer runt 17 till 18 grader medans sommarhalvåret bjuder på temperaturer upp till 35 grader. Det finns många utländska som bosatt sig på ön och spenderar vinterhalvåret här på grund av det sköna och härliga klimatet. 

Cypern har två flygplatser varav den största ligger i anslutning till staden Larnaca på den sydvästra delen av ön.  Den ligger nära de populära turistorterna Ayia Napa och Fig Tree Bay som har fina stränder. Den andra flygplatsen Paphos ligger belägen i den västra delen av Cypern, paphos är också en populär turistort som ligger nära Cyperns högsta berg Olympus med sin vidsträckta utsikt.  Paphos har även fina sandstränder som ligger i närheten av staden. En kort biltur bort ligger även de vackra stränderna i limassol. Cyperns landskap har stora bergiga områden men som planas ut längs kusterna och avslutas med vikar och stora sandstränder. Utöver det finns ett hundratal mindre vikar med sand eller karakteristiska klippor som går utmärkt att hoppa från. 

Cypern är en ö som har en lång historia bakom sig och det finns många spännande kvarlämningar och ruiner att besöka för den som är intresserad. Pafos oden är en amfiteater från hundratalet som är byggd av kalkstensblock. Teatern används än idag och här hålls bland annat konserter och föreställningar. Straxt intill finns Pafosmosaikerna med mosaik från beräknas vara  tvåhundra till fyra hundra år före Kristus. De är bra bevarade och föreställer olika mönster samt porträtt av människor. 

Matkulturen på Grekland påminner mycket om Greklands mat och innehåller kötträtter, grytor och soppor.  Blandat med färska grönsaker som oliver och paprika. Det som är mest typiskt och utmärkande för Cyperns mat är den grillade och mycket omtyckta halloumi osten, som  även exporteras världen över.    

I huvudstaden Nicosia som ligger längre in mot landet är det stadspuls. Här finns ett stort utbud av olika butiker och restauranger blandat med snabbmat och gatuförsäljare. I stadens mindre gator finns  spår efter kriget som härjade omkring 1974 talet. Endel taggtråd och avspärrningar finns fortfarande kvar samt en del bunkrar som användes under kriget. Det finns en del hus som skvallrar om krigets gång och har kulhål kvar i väggarna. Staden är idag uppdelad i två delar och har en gräns som ständigt bevakas.

För semesterfiraren erbjuder Cypern en fantastisk natur med många härliga badmöjligheter och god mat. För den som gillar kultur och historia är Cypern en spännande plats att besöka och upptäcka. Välj besökstiden beroende på vilken temperatur som du föredrar. Cypern har något att erbjuda under alla årstider under året.