Fler får lån till körkortet

Källa: Unsplash


Att ta körkort är något många svenska ungdomar prioriterar så fort de fyllt 18 år. Många har längtat efter friheten av att ha en egen bil och kunna ta sig runt på egen hand. Men i första hand kan ett körkort vara en bidragande faktor till om man får ett jobb eller inte efter studierna.


Kostnaderna för ett körkort i Sverige kan slå hårt mot ungas plånböcker och man hamnar därför ofta i ett moment 22 – man kan inte finansiera ett körkort utan jobb och man får inget jobb för man inte har ett körkort.

Ett körkort får i detta fall ses som en personlig investering som kan betala av sig inom några få månader. Speciellt om man har riktat in sig på en sektor i arbetslivet som kräver att man har ett körkort. Dessutom finns det många sätt att få ner kostnaden av ett körkort genom att jämföra olika körskolor, prispaket, intensivkurser och om man har möjlighet att övningsköra privat.

Trots detta kan den totala kostnaden för en körkortsutbildning vara hög för en nybliven student som ännu inte fått sitt första jobb. I dessa fall är det viktigt att man väger vilka alternativ man har för att kunna få hjälp med att betala av utbildningen istället för att undvika att ta körkortet helt och hållet. Fler unga får möjlighet att söka studielån för körkort.

Fler unga får möjlighet att söka studielån för körkort

Regeringen meddelade 21 september 2020 att ett tillskott på ca 151 miljoner kronor avsatts för att hjälpa unga mellan 19 och 20 år att finansiera sitt körkort. Ändringarna innebär att ca 200 000 ungdomar kan söka ett studielån på upp till 15 000 kr för att betala för teori, praktik och uppkörning.


–  Efter gymnasieexamen är att skaffa körkort en av de bästa investeringarna man kan göra. Det skapar fler vägar in på arbetsmarknader, påpekade finansministern Magdalena Andersson när hon presenterade ändringarna.


Detta kommer att skapa goda förutsättningar för många svenska ungdomar att snabbare ge sig in i arbetslivet. Men studier har hittills visat att färre unga väljer att ta körkort i huvudstadsregionen på grund av kostnaderna som tillkommer. Är man dessutom inte berättigad till studielån för körkortsutbildningen blir man tvungen att se över andra alternativ.

Idag finns det möjlighet att finansiera sitt körkort genom delbetalningar, smslån eller kreditkort. Dessa alternativ är oftast den snabbaste vägen till att kunna påbörja sin körkortsutbildning om man saknar möjligheten att betala av hela summan direkt. På nätet finner man jämförelsesidor som betygsätter olika långivare och vilka typer av villkor som tillkommer. Med hjälp av dessa sidor kan man hitta långivare som erbjuder lång löptid för att kunna betala av lånet under en längre tid.

Källa: Pixabay


Körkort är vägen till otroligt många jobb på arbetsmarknaden, inte bara inom yrken som innefattar att man faktiskt kör bil. Många arbetsgivare föredrar idag att jobbsökande har körkort för att säkerställa att anställda kan ta sig till och från jobbet, trots att det kan vara ett kontorsjobb. Med de nya reglerna kring studielån för körkortsutbildning och möjligheten för snabba lån kan allt fler ungdomar ge sig ut i arbetslivet och börja tjäna pengar.