Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?

Tänk att ha friheten att själv kunna bestämma över sin egen tid. Att inte behöva gå till jobbet varje dag eller att helt sluta jobba är något som många drömmer om. Faktum är att det går att förverkliga den drömmen. 

För att kunna bli ekonomiskt fri krävs det pengar, ganska mycket pengar. Hur mycket pengar som behövs för att bli fri och sluta jobba är individuellt. Det beror på hur du vill leva som ekonomiskt fri och vad du kommer att ha för utgifter. Ekonomiskt fri innebär att dina utgifter täcks varje månad utan att du behöver utföra ett jobb och få en månadslön. Om du har mindre utgifter krävs det mindre pengar för att bli ekonomiskt fri än om du skulle ha större utgifter varje månad. Säg att du exempelvis har 10 000 i utgifter varje månad. Då behöver du ungefär 3 miljoner i investerat kapital för att avkastning av ditt sparkapital ska betala dina utgifter. Om du istället vill ta ut 20 000 i månaden,10 000 för utgifter och 10 000 att göra andra saker för. Krävs det ett investerat kapital på omkring 6 miljoner. 

Hur blir man ekonomiskt oberoende? 

I en första anblick kan det kännas ouppnåeligt och helt omöjligt att spara ihop den summa som krävs. Men det går om du har tålamod och sparar på rätt sätt. Genom att spara pengar och investera dem i aktier och fonder kan du få dina pengar att öka i värde år efter år. I snitt ökar värdet av det investerade kapitalet på börsen med 8% varje år. Det finns även så kallade utdelningsaktier som en eller flera gånger per år delar ut vinsten som bolaget gör. Det kan ge några kronor per aktie som du äger i bolaget. Säg att ett bolag vars aktier du äger delar ut 10 kronor per aktie om året. Om du äger 300 aktier kommer du få 3000 kronor i utdelning varje år. Om du inte tar ut de pengarna utan istället återinvesterar utdelningen som du får kommer ditt kapital att växa sig större. Utdelning tillsammans med kurstillväxt på investerat kapital ger en ränta på ränta effekt. Som i sin tur leder till en snöbollseffekt som gör att små belopp över tid kan växa till stora summor. 

Räkneexempel för ekonomisk frihet

Behöver du 10 000 kr per månad för att täcka dina utgifter behöver du ha 3 miljoner kronor i investerat kapital på börsen.

Det här är ett sätt att räkna ut det på: 10 000 kr x 12 månader/år delat på 0,04 = 3 miljoner kronor

Beroende på hur mycket pengar du vill få ut krävs olika mycket i sparat kapital. Ju mindre utgifter du har desto snabbare kan du bli ekonomiskt fri. 

  • 10 000 kr/månad -> 3 miljoner
  • 20 000 kr/månad -> 6 miljoner
  • 30 000 kr/månad -> 9 miljoner

För att bli ekonomiskt fri bör du spara regelbundet varje månad och investera ditt sparade kapital i aktier och fonder. Se ditt sparande som en långsiktig investering för framtiden. Lycka till!