Knepen som ger hallonbuskar större skörd

Hallonbuskar är en omtyckt växt i trädgården som trofast återkommer år efter år med sina goda och vackra bär. Trots att hallonbusken är en tålig och självständig planta behöver den lite kärlek och omvårdnad för att ge fler och större bär.  

Färska hallon är för många en klar favorit att ha till frukostflingorna eller som topping på bakelser eller sommartårtan. 

Hallonbusken är en soldyrkare som trivs allra bäst på soliga platser, den uppskattar även att växa i en miljö där det inte blåser allt för mycket. Hallonbusken är ett vanlig inslag i villaträdgården och kan även återfinns i gamla oskötta trädgårdar eller vid vägkanterna.  

Hallonbusken är en tålig växt som sköter sig själv och den kommer att ge bär även fast du inte ger den så mycket uppmärksamhet. Men för att maxa hallonskörden finns det några bra knep att ta till. 

För att hallonplantorna ska trivas och du ska få stora hallon skördar i framtiden är det viktigt att göra rätt från början. Ett misstag som många gör är att gräva en för liten grop åt sin hallonplanta. Det är även vanligt att glömma bort att hallon behöver rikligt med gödsel varje år för att ge en stor skörd.  

Här är fem tips för att lyckas med hallon: 

  • Skapa plats för hallonbuskarna och luckra upp jorden ordentligt. 
  • Se till att jorden runt hallonbuskarna är fria från ogräs.  
  • Vattna hallonbuskarna rikligt vid torka
  • Tillför Gödsel varje år
  • Beskär hallonbuskarna årligen.

Ge plats och luckra upp jorden vid plantering

Vid nyplantering av hallon är det en god ide att skämma bort dem lite extra från start. Skapa plats åt dem, gärna i ett soligt och vindstilla läge. Hallonbusken uppskattar sol och värme. Se även till att luckra upp jorden där du tänker plantera hallonbuskarna. En lucker jord hjälper rötterna att etablera sig och snabbare och ger hallonplantorna bättre förutsättningar att snabbt bli stark och frodig. 

Håll fritt från ogräs runt hallonbusken 

Ogräs och gräs tar näring från hallonplantorna om de växer för nära. För att undvika att hallonbusken försvagas av ogräs och gräs är det viktigt att hålla efter jorden runt plantan. Frigör ytan runt hallonplantorna och täck marken runt om plantan med ett kompakt lager med hö, löv eller andra täckmaterial för att hålla ogräset borta. 

Vattna hallonbusken för större hallon 

Hallon gillar som de allra flesta växter rikligt med vatten. För att du ska få en bra skörd och din hallonplanta ska ge stora hallon är det därför viktigt att du vattnar dina hallonbuskar. Om du har hallonbuskar som ger små hallon är det ett tecken på vattenbrist. Om hallonbusken inte får tillräckligt med vatten kan de annars så stora och frodiga hallon sorterna ge mycket små hallon. Se till att vattna hallonbuskarna, och gärna extra mycket vid torka för att undvika små hallon. 

Gödsla hallonbusken varje månad

Hallonbuskar gillar gödsel och för att få en bra skörd är en regelbunden gödsling av hallonbuskarna ett måste. Gödsla hallonen på våren med ett tjockt lager med brunnen kogödsel. Fortsätt sedan att tillföra gödsel en gång i månaden under sommaren fram till augusti. Det går bra att fortsätta gödsla med kogödsel eller använda andra Organiska gödselmedel som exempelvis chrysan gödsel som är ett långtidsverkande gödsel. 

Beskär hallonbusken för bättre skörd

För att hallonbusken ska ge en bra skörd är det viktigt att beskära plantan. Hösthallon och sommarhallon ska båda beskäras med under olika tidsperioder. Hösthallon ger bär på årsskotten och därför bör du beskära plantan på våren. Det gör du genom att skära ner hela plantan till roten, det ger plats åt årsskotten som sedan ger frukt. Sommarhallon ger bär på de tvååriga skotten. De skott som har givit frukt under sommaren ska därför endast skäras ned på hösten, och de skott som inte givit skörd ska lämnas kvar och kommer att ge bär nästa sommar.