Odla vitlök – Så planterar du vitlök

Vitlök är en fantastiskt god lök att tillföra som krydda och smaksättning i maten. Att odla vitlök är enkelt och något som du kan göra i din egen trädgård. Här får du tips på hur du ska gå tillväga för att få en bra vitlöksskörd till hösten. 

Vitlöken används flitigt i de svenska hushållen och är mycket omtyckt eftersom den tillför ett djup och en mustig karaktär till maträtterna. På vitlökshyllan i matbutiken hittar vi vitlök från olika platser i Europa och en del vitlökar fraktas ända från kina för att sedan säljas i butikerna här i Sverige. Men faktum är att vitlök är en växt som trivs utmärkt att odlas i vårt svenska klimat och du kan odla dem helt själv i din egen trädgård. 

Odla vitlök i pallkrage eller upphöjda bäddar

Vitlöken tål kyla och minusgrader mycket bra men är däremot känslig för för väta, vitlöken ruttnar lätt om den står i vatten och vill därför ha en väldränerad jord. För att få till en bra och väldränerad jord kan du odla i pallkrage och i upphöjda bäddar.  Eftersom vitlöken då hamnar ovanför den vanliga marknivån rinner vattnet undan lättare och det minskar även risken för att vatten ansamlas på odlingsplatsen. Vitlöken har ganska långa rötter så det allra bästa är att använda sig av två pallkragar på varandra.

Plantera vitlök – Så här gör du

När du hittat en väldränerad plats där du kan sätta ner din vitlök på och gödslat jorden är det dags att plantera vitlöken. Separera vitlöksklyftorna från varandra, och plantera varje vitlöksklyfta var för sig med rotändan nedåt. Tryck ner vitlöksklyftorna ungefär 5 centimeter ner i jorden. 

Plantera vitlök på friland

När du odlar på friland kan du med fördel plantera vitlöken med ett avstånd på 15-30 centimeter från varandra. På det sättet slipper de konkurrera om näringen i jorden och kan växa sig starkare och större.

Plantera vitlök i pallkrage

När du planterar vitlök i pallkrage kan du plantera dem närmare varandra än på friland. Plantera vitlöksklyftorna med ca 10 cm mellanrum i pallkragen. När du odlar vitlök i pallkrage är det viktigt att det finns mycket näring i jorden. Innan du planterar är det därför bra att gödsla jorden och att fortsätta tillföra näring även under säsongen.

När plantera vitlök? 

När hösten kommer är det dags att sätta vitlöken i jorden. Plantera vitlöken under senhösten när dagstemperaturen börjar bli runt 8 till 12 grader. Då hinner vitlöken börja rota sig lite innan den hårda vinterkylan kommer. Men är du sen med utplanteringen kan du även sätta dem senare, fram tills att det blir tjäle i marken. När du satt ner dem kan du gärna täcka jorden med löv eller gräsklipp för att ge vitlöken extra skydd. När vintern kommer stannar vitlöken upp och slutar att växa. Men när temperaturen kommer upp i omkring 5 grader börjar vitlöken att växa igen. Tidigt på våren kan vitlökens små gröna stjälkar titta upp. Om det fortfarande väldigt stora temperaturskillnader kan du skydda vitlökens toppar genom att lägga över lite hö eller annat lätt isolerande material. Du kan sedan skjuta undan materialet när temperaturen är jämnare.

Gödsla vitlök – Hur gödsla vitlök?

Det är bra att gödsla och tillföra jorden näring innan du sätter ner vitlöken. När vitlöken sedan börjar titta upp på våren är det dags att börja gödsla på allvar. Vitlök älskar näring och vill ha en välgödslad jord för att kunna växa sig stor och frodig. Det finns flera sätt att gödsla jorden på och du kan bland annat använda dig av kompost, gräsklipp, kogödsel, hönsgödsel eller algomin. Du kan kombinera olika slags gödsel för att få en bra struktur och mångsidig gödsling av jorden. Gräsklipp och löv gödslar jorden långsamt samtidigt som materialet tillför jorden struktur när det bryts ner. När du blandar upp det med gödsel som ger näring snabbt som exempelvis pelleterat hönsgödsel får du en jord som håller näring under en längre tid.

När vattna vitlök? 

Ofta klarar sig vitlöken på egen hand under sommaren och hushåller med det vatten som kommer från regnet. Men skulle det bli torka under en längre period på sommaren och det inte regnar så mycket kan du behöva vattna din vitlök.  

När skörda vitlök?

På hösten under mitten eller slutet av augusti börjar det bli dags att skörda vitlöken. Ett tydligt tecken på att vitlöken börjar bli klar för att sköras är när blasten börjar övergå i gult. Ytterligare ett tecken på att vitlöken är färdig och redo att skördas är när blasten viker ner sig. Ta upp vitlöken och torka den genom att hänga upp den eller lägga den luftigt. När skalet har torkat kan du skära av den långa blasten och förvara vitlöken i rumstemperatur. Den är nu redo att användas och kan även förvaras under lång tid framöver.