Så hittar du rätt ansiktskräm för din hy

Det finns många olika hudtyper och en djungel av ansiktskrämer att välja mellan. För att hitta en ansiktskräm som passar dig och som hjälper just din hy är det viktigt att du först undersöker vilken hudtyp du har. När du sedan vet vad du har för hudtyp är det lättare att hitta en kräm som är rätt för dig. 

Normal hy:

En normal hy upplevs ofta som balanserad och är varken fet, torr eller har akne. Huden i ansiktet känns jämn och hudens porer är små och sammandragna. En normal hy är fri från diverse hudbesvär som exempelvis akne eller fjäll som annars är vanliga problem vid en obalanserad hy. 

Torr hy:

En torr hy kan klia och huden kan ha ett rödfnasiga utseende. Hyn kan även kännas stram och små fjäll kan lossna från huden. En torr hud är aldrig glansig och akne är inte ett problem. 

Fet hy:

Vid fet hy upplevs huden ofta som oljig eller glansig. Akte är ett vanligt problem för dem som har en fet hy och förstorade porer förekommer ofta. Fet hy beror på att huden har en för hög talgproduktion.  

Kombinerad hy/blandhy:

Att ha flera hudtyper på olika ställen i ansiktet är vanligt förekommande. Du kan ha olika partier med både torr, fet eller normal hy i kombination med varandra. Att ha en fetare hy på näsan, pannan eller vid hakan är vanligt förekommande medans huden vid kinderna ofta är av torr eller normal hudtyp. Om du upplever att du har en hy som är blandad har du en kombinerad hy.