Minska mensvärk

Så minskar du din mensvärk

Mensvärk är gör ofta ont men det finns många knep som du kan ta till för att lindra smärtan. Här är fem populära sätt som du kan använda dig av för att minska smärtan vid mens. Metoderna är effektiva och får dessutom din kropp att slappna av lite extra. 

Lindra mensvärk med Yoga

Vid mensvärk är det skönt för kropp och själ att få släppa på spänningar och slappna av. Mensvärk kan ge smärta i både mage och rygg samt orsaka en molande känsla i låren. Det finns många olika positioner inom yoga som är extra bra om du har mensvärk och som kan hjälpa till att lindra smärtan. Barnets position är en avslappnande ställning där du sträcker ut rygg och mage som anses lugna mensvärk. Andra positioner som liggande fjäril och liggande twist är också extra bra vid mensvärk. Yogapositionen kobran är även en position som rekommenderas och som släpper spänningar vid mensvärk. 

Värme lugnar smärtan

Att tillföra värme till de delar som smärtar vid mensvärk är ett effektivt sätt att minska och lindra mensvärken på. Värme får musklerna att slappna av och en värmekudde på magen hjälper dina muskler runt livmodern att bli avslappnade och därmed minska smärtan. Att duscha varmt eller krypa ner i ett behagligt bad är också effektiva sätt för att värma upp kroppen och få musklerna att slappna av. 

Mensvärk blir mindre vid orgasm

 Att få orgasm är helt klart ett utmärkt sätt för att lindra mensvärken. Vid en orgasm sprids hormoner som dopamin och endorfiner i kroppen. Det är kroppens glada hormoner som får oss att bli avspända, avslappnade och känna oss nöjda. När du får en orgasm släpper kramperna i musklerna som orsakas av mensen och du får därmed en minskad mensvärk. Unna dig själv en skön orgasm med dig själv eller tillsammans med någon som du tycker.

Massage lindrar mensvärk

Närhet bidrar till att vi mår bra och vid mensvärk är närhet extra bra. När vi får beröring utsöndras ett ämne som heter oxytocin. Det är ett hormon som ger oss en bra känsla i kroppen och som får oss att må bra och slappna av. Vid en massage med mycket beröring boostar vi kroppen med oxytocin och det ger en lindrande effekt på mensvärken. Använd gärna en varm massageolja som doftar gott för att förhöja upplevelsen och stunden av av

Rätt position kan minska mensvärk 

Smärtan som du får vid mensvärk kan lindras om du drar upp dina knän mot kroppen. Det är en position som är lugnande för kroppen och får smärtan att minska.  Kombinera ställningen med en varm vetekudde och lägg den mellan lår och mage. Positionen och vetekudden samverkar med varandra och minskar effektivt din mensvärk.