SNAP poker: Hjärngympa med snabba spel

I flera delar av världen ökar träningsintresset och kunskapen kring hälsa och välmående blir större. Det ligger däremot fortfarande fokus på fysisk träning. Mental träning och hjärngympa har hamnat i skymundan, vilket är tråkigt. Det är nämligen något som kan utövas med spel som poker. 

Fysisk träning – både konditionsträning som ökar vår syreupptagningsförmåga samt styrkeövningar, har en positiv effekt på våra hjärnor. Forskning har visat att det hormon som utsöndras vid fysisk aktivitet, såsom simning, kan bidra till att mota bort det protein som kan leda till sjukdomen Alzheimers. Eftersom fysisk träning verkar vara vägen till att skydda hjärnan från minnessjukdomar, varför måste vi då tänka på mental träning?  

Fysisk träning är bara halva arbetet för en friskare hjärna. Resten bör ske genom hjärngymnastik och minnesövningar. Det här behöver inte alls vara jobbigt. Faktum är att det kan vara riktigt roligt. Vissa spel, och framför allt spel som spelas i snabb takt, har visat sig ha en positiv effekt på vår hjärnhälsa. Spel som SNAP poker uppfyller alla kriterier för att stimulera flera kognitiva områden. Vi tar en närmare titt på vad det här är för pokerspel, vad som skiljer det mot andra pokervarianter och hur det faktiskt kan påverka våra hjärnor.

SNAP poker: Det snabba pokerspelet

Pokerspelandet har revolutionerats sedan det började att spelas på nätet år 2000. Det är nu möjligt att spela samtliga pokervarianter, från Texas Hold’em till Caribbean Stud Poker, oavsett vilken variant som är mest populär för tillfället. Pokern har inte bara blivit mer tillgänglig. Spelet har utvecklats i nya format och SNAP poker är en av dessa nyheter. 

Person håller upp två spelkort. Korten föreställer spader dam och spader tio.

Person håller upp två spelkort. Korten föreställer spader dam och spader tio. Källa: Pexels

SNAP poker är ett nätbaserat pokerspel som spelas i en snabbare takt. När du har kastat dina kort kommer du att direkt tilldelas nya vid ett nytt pokerbord. Idéen med SNAP poker är att minska väntetiden som uppstår från dess att du har fått kasta korten till att hela spelet är över. Det här pokerspelet finns i två olika alternativ: turnering och kontantspel. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du att hamna i en spelpool. Från den här spelpoolen kommer du sedan att placeras vid ett pokerbord. Om du spelar i en pokerturnering kommer du att gå vidare till dess att du måsta kasta dina kort, eller till du vinner. Om du spelar kontantspel kommer du att spela så länge du känner för det. Du har möjlighet att stanna kvar och se omgången spelas klart, även om du har fått kasta dina kort. Du klickar då in dig i ett ”observationsläge”. När omgången är över förs du vidare till nästa pokerbord. 

SNAP poker kan spelas av alla pokerspelare. Reglerna skiljer sig inte från andra pokervarianter. Den stora skillnaden är hastigheten, vilket gör att den passar de som helt enkelt tycker att de traditionella spelen går för långsamt eller de som bara vill testa på något nytt. Likt andra pokerspel kan SNAP poker spelas i mobilen såväl som på en dator. Det innebär att pokerspelare kan välja när och var de vill spela. 

Poker som hjärngympa

Det är flera spel som kan räknas som hjärngympa. Korsord, schack och sudoku är bara några av de spel och kluringar som förbundskaptenen för Svenska Minneslandslaget, Idriz Zogaj, rekommenderar. Poker finns inte med på listan men det finns flera anledningar till varför det borde ha en given plats.  

Alla pokerspel, och oavsett om man spelar poker online eller vid ett fysiskt pokerbord, kan bidra till att stärka minnet och den kognitiva kapaciteten. De hjälper till att utveckla det logiska tänkandet: vilket drag är bäst att göra baserat på positionen runt bordet? Poker bidrar till att utveckla tålamod, disciplin, riskhantering och ökar koncentrationsförmågan. Det tränar spelare i att hantera förluster och hur de ska läsa människor, vilket framför allt sker vid fysiska pokermatcher. Alla dessa förmågor har vi användning för i det dagliga livet. 

Person håller upp en bild. Bilden innehåller skanningsresultat.

Person håller upp en bild. Bilden innehåller skanningsresultat. Källa: Pexels

Fördelarna med SNAP poker

Det sägs att spel kan minska risken för att utveckla sjukdomar som Alzheimers, vilket är en sjukdom som enligt Hjärnfonden har drabbat över 20 miljoner människor världen över. Detta är däremot en halv sanning. Spel är ett bra sätt att aktivera hjärnan, men alla spel har inte samma effekt. Enligt Andrea Gallagher, som är verksam inom den amerikanska organisationen Senior Concerns, behöver spelen, eller kluringarna, aktivera sex kognitiva områden i hjärnan. Dessa områden ansvarar för: korttidsminnet, långtidsminnet, språkcentrumet, matematiska uträkningar, visualisering och kritiskt tänkande. Det är inte många spel som lyckas med detta, men poker och framför allt SNAP poker gör det. 

I SNAP poker behöver du använda både långtids- och korttidsminnet. Du behöver minnas regler och värdet på alla pokerhänder för att kunna spela, och du måste komma ihåg vilka kort du har slängt, vems tur det är och vilka kort de andra spelarna har kastat eller tagit. Ditt språkcenter behöver vara aktiverat. Du måste vara uppmärksam på all information som ges, vare sig det sker verbalt eller via text. Poker är ett matematiskt spel och spelare gör uträkningar för att avgöra vad nästa steg ska vara. Synen måste vara aktiverad och spelaren måste ha en klar bild över sin hand och spelbordet. Pokerspelaren behöver vara kritisk och analyserande. Många pokerspelare tänker flera steg i förväg, vilket gör att de måste överväga varje tänkbart scenario. Allt detta kombineras i SNAP poker fast i ett högre tempo. Pokerspel som SNAP poker har med andra ord möjlighet att träna hela hjärnan, och förstärka varje viktig kognitiv del. 

Person i profil mot blå och svart bakgrund.

Person i profil mot blå och svart bakgrund. Källa: Unsplash

Enligt en studie som utfördes av ett forskarteam från University of Wisconsin School of Medicine and Public Health fanns det även ett tydligt samband med ett friskare åldrande och friska personer i medelåldern som spelade kognitivt utmanade spel eller löste pussel. Slutsatsen de drog var att hälsosamt kognitivt åldrande kunde hjälpa till att förhindra och fördröja Alzheimersjukdomar. Spel som SNAP poker är därmed ett spel som kan spelas av pokerspelare i alla åldrar, och inte endast seniorer. 

Hjärnan är precis som vilken muskel som helst. Den kan tränas till att bli starkare. Poker och varianter som SNAP poker, är spel som kan träna flera delar av hjärnan samtidigt. Ett fortsatt spelande kommer inte bara att leda till att spelaren blir bättre på poker. Det kan också höja spelarens välmående och bidra till ett friskare åldrande.