Vadstena – Sommaridyll med mystik

Mellan klarblått vatten och Östgötaslättens vidsträckta fält ligger den vackra och pittoreska staden Vadstena. Den medeltida stadskärnan är välbevarad och här kan du gå på guppande kullerstensgator bland trähus och stenbyggnader.

Vadstena har mycket att erbjuda både för den historieintresserade och för de som vill upptäcka en inspirerande miljö med vackra omgivningar. Staden är fylld av historier från intressanta livsöden och berättelser om både framstående och mindre kända personer som gjort avtryck genom historien. Omgivningarna i och runt om staden är storslagna och ett bad i det klara vattnet är uppfriskande. 

Här är några sevärdheter som är väl värt ett besök under din vistelse i Vadstena:

Vadstena klosterkyrka

Vid Vätterns strand, ett stenkast från Vadstenas stadskärna ligger den storslagna klosterkyrkan, byggd i grå kalksten från trakten. Vadstena klosterkyrka byggdes på uppdrag av heliga Birgitta och av ritningar som hon fått från Kristus genom uppenbarelser. Arbetet med klosterkyrka påbörjades under slutet av 1300-talet och kyrkan invigdes sedan under 1430- talet. Att besöka Vadstena klosterkyrka är en speciell och högtidlig upplevelse. De vackra tornen, de höga fönstren som är målade i klara färger och den rymliga salen ingjuter ett storslagen intryck. Klosterkyrkan är ett populärt besöksmål och har även 3 stjärnor i Michelinguiden.  

Vadstena slott

Vadstena slott med både borggård och vallgrav byggdes av kung Gustav Vasa under 1545 – talet och stod klart år 1621. Slottet var tänkt som en försvarsborg men användes senare främst som ett renässanspalats för finare festligheter. Det finns flera guidade turer att gå för den som vill upptäcka slottet och ta del av skvaller och de historiska händelser som utspelade sig under slottets storhetstid. Vadstena slott är öppet dagligen under sommaren, och på vintern hålls årligen en populär julmarknad med hantverk och delikatesser.

Mårten Skinnares hus och dårhuset i Vadstena

För dig som vill förkovra dig i dårhusen och mentalsjukhusens historia ska besöka Mårten skinnares hus och ta en guidad tur på hospitalsmuseet. Här kan du ta del av gripande berättelser och få en inblick i vad som försiggick mellan dårhusets väggar. Mårten skinnare lät bygga Mårten skinnares hus under början av 1500-talet för att i första hand vårda fattiga och sjuka pilgrimer, och det är även här som mentalvården har sitt ursprung. Under 1757 stod det stora dårhuset på plats med en kapacitet att vårda tolv mentalsjuka. Det finns flertalet välbevarade föremål och du kan ta del av dåtidens behandlingsmetoder och se föremål och verktyg som användes under behandlingarna. Mårten skinnares hus har även en uppseendeväckande toalett, som idag är Sveriges mest fotograferade toaletter.